streda 25. decembra 2013

Torta na vianočný stôl

Štedrý deň už síce bol, ale predsalen tá torta vyzerá tak pekne, že sa hodí aj na bežný deň, či oslavu.
V skutočnosti sa volá "Torta s marcipánom", ale keďže akosi nevydalo, nebol tam ani marcipán a vlastne konečný vzhľad bol o čosi iný ako na obrázku v knižke.

Nevadí, aj tak údajne chutila. Druhým. Keďže ja som na svoje výtvory možno až veľmi kritická a dosť dlho mi trvá, kým vôbec ochutnám, nech je to čokoľvek. Ono to je možno aj tým, že sa človek preje pri ochutnávaní cesta a plniek a tak :)

Tak teda. Táto torta je pomerne rýchla na prípravu, len pečenie trvá tak hodinku, jediná nevýhoda je, že musí na záver stáť v chlade aspoň 2 hodinky.

Čo potrebujeme:
650g čokolády na varenie
750ml šľahačkovej smotany
125ml smotanového likéru typu Baileys (podľa mňa je ho tam toľko škoda, ja som použila Amareto)
250g masla
250g kryštálového cukru
4 vajcia
100g škrobovej múčky (Solamyl)
250g hladkej múky
30g kakaa
1 balíček prášku do pečiva
4PL uvarenej kávy
2PL marhuľového likéru (ja som dávala viac, keďže som nerobila záver podľa receptu)
150g marcipánu (v mojom prípade nešiel ani na ozdobu)
50g práškový cukor (to len ak robíte s marcipánom)
tuk na vymastenie formy

Postup:

1 Nasekáme 150g čokolády, v hrnci zohrejeme 300ml smotany a čokoládu v nej rozpustíme. Na 3hodiny dáme do chladničky. Ja som si tú čokoládu urobila deň pred, nech je to poriadne stuhnuté.

2 Likér zohrejeme, rozpustíme v ňom ďalších 100g nasekanej čokolády a necháme vychladnúť, potom pridáme kávu.

3 Maslo a kryštálový cukor vyšľaháme dopenista. Postupne striedavo zašľaháme vajcia a 50g škrobovej múčky.
V mise zmiešame múku, zvyšnú škrobovú múčku, kakao a prášok do pečiva (dala by som ho menej ako celý balík, mne sa korpus dosť nafučal, pritom by mal ostať zarovno s formou). Všetko zamiešame do cesta striedavo spolu s likérovou zmesou.

4 Pripravené cesto nalejeme do vymastenej formy s priemerom 26cm (ja som mala myslím o čosi väčšie, vôbec to nevadí) a povrch urovnáme. Vo vyhriatej rúre pečieme asi 50 - 60 min (treba častejšie sledovať, má tendenciu prihorieť). Po upečení necháme vychladnúť a vodorovne trikrát prekrojíme (ja som prekrojila iba 2x)

5 S marcipánom:
Marcipán a práškový cukor spolu vymiesime a natenko rozvaľkáme. Z marcipánu vykrojíme malou formičkou niekoľko srdiečok (alebo čokoľvek iné) na ozdobu. Zvyšok marcipánovej hmoty vyformujeme na kruh vo veľkosti torty. Na jeden plát korpusu natrieme lekvár a prilepíme naň marcipán.

6 Zvyšnú čokoládu nasekáme a prevaríme (veľmi dôležité!) so 450ml smotany, vychladíme a dáme do chladničky. Počas chladenia metličkou jemne prešľaháme (pokojne sa dá pripraviť rovnako ako bod 1 deň vopred).

7 Spodný plát korpusu dáme do tortovej formy a natrieme 1/3 čokoládovej šľahačky (z bodu 6). Ďalej pridáme ďalší plát, potrieme 1/3 šľahačky, položíme tretí plát, potrieme zvyškom šľahačky a priklopíme plátom s marcipánom.
Ja som ale dala na každý plát najprv ešte aj lekvár, nielen na ten najvrchnejší. A marcipán som nedávala vôbec.
Na 2 hodiny vložíme do chladničky. Ja som ju v nej mala celú noc, keďže som ju robila večer.

8 Po vychladení odstránime z torty obruč (ja som ju celú preložila na tanier, aby sa aj lepšie krájala). A teraz prichádza na rad bod 1 :) Na začiatku odloženú čokoládovú smotanu dotuha vyšľaháme, natrieme na tortu (aj zvrchu aj zo strán), ozdobíme marcipánovými srdiečkami a možeme posypať kakaom. Ja som zdobila bielymi vločkami.



Rúry: (najlepšie ale je, keď si poznáte svoju rúru, ak nie, toto sú primerané orientačné teploty, napr. my máme doma nastavené priamo teploty, takže som si nastavila len pečenie koláča a nechala teplotu aká tam bola)
Elektrická : 175°C
Teplovzdušná : 150°C
Plynová : stupeň 2
Čas pečenia : 50 - 60 min


Tak a toto je môj výsledok 




Zdobenie :D



Nabudúce ju vyskúšam se vším všudy, ale kým pochutila aj takáto, tak môžem byť spokojná :)

Sladkú chuť !

2 komentáre: